Mai putin plastic in viata noastra



O estimare realizată de fundația Ellen MacArthur (EMF) - o fundație britanică, unul dintre liderii mondiali promotori ai unei economii circulare -  arată că, dacă o ținem în ritmul ăsta,  până în 2050 oceanele vor conține o tonă de plastic la fiecare trei tone de pește. E rău, chiar foarte rău si toate acestea se vor răsfrânge într-un efect domino asupra noastră și a copiilor noștri.


****
Să tot fie vreo 5-6 ani, cam pe-atunci când am trecut și eu în liga celor de 30+, de când am început să fiu mult mai atentă la alegerile pe care le fac. La ceea ce mănânc, ce și cât cumpăr, la ceea ce irosesc.
N-a fost nevoie să ne dam viata peste cap. Am făcut schimbări mici care s-au proiectat vizibil în viața și alegerile noastre viitoare. Şi cred ferm că omul sfințește locul.

Nu mai e o noutate sau o mirare faptul că, folosirea plasticului a devenit o problemă mondială. Poluarea cu plastic se extinde ca un balaur care prinde dimensiuni din ce în ce mai brutale și hidoase, generând o contaminare aproape permanenta a mediului.
Toate cifrele astea care arată proporțiile grozăviei, mi-au făcut piele de găină: peste 150 de milioane de tone de plastic se află astăzi în oceane, intre 4,8 și 12,7 milioane de tone de plastic ajung în ocean în fiecare zi, produsele din plastic de unică folosința (în top 10 se află tacâmurile din plastic, sticlele, filtrele pentru produse din tutun și bețișoarele pentru urechi) sunt cel mai mare grup de deșeuri găsite pe malul marilor (49% din deșeurile marine).

Iar din totalul deșeurilor plastice, doar 9% au fost reciclate (!!!!). Restul s-au acumulat în gropi de gunoi sau în mediul natural și doar o mica parte au fost incinerate. Oceanele sunt asfixiate la propriu de plastic.
Descompunerea plasticului poate dura pana la 600 de ani.  Iar atunci când plasticul aflat în mediu se descompune, poluează resursele noastre de apă, intra în lanțul trofic, ajungând în alimentele pe care le consumam și implicit, în corpul nostru.

Fiecare dintre noi poate face diferența, iar prin fiecare bucățică de plastic la care renunțăm facem un bine planetei asteia. A noastră și a copiilor noștri.


****
Renunțatul la plastic e un proces dificil, iar renuntarea totala aproape imposbila. Am reușit totusi, sa reduc într-o proporție surprinzătoare cantitatea de plastic în casa noastră prin alternative care l-au înlocuit cu succes.

A pornit totul de la o cana de filtrare a  apei. O achiziție mică, care ne-a scăpat de baxurile de apă și plasticul irosit aiurea în sticlele de apă. Filtrul reduce calcarul, clorul, plumbul, cuprul și alte metale grele, unele pesticide și erbicide posibil prezente în apa de la robinet. Apa chiar are un gust proaspăt și nu are miros.
Apoi, pentru produsele care se găsesc atât în ambalaje de plastic cât și în borcane de sticla, le aleg pe cele din sticla (de exemplu mustar, sos de rosii, s.a.m.d.). Un alt truc este ca am mereu la mine o sacoșă de cumpărături de pânză. Astfel nu sunt nevoită sa apelez la cele de plastic din magazin. 

Si pentru folia de plastic am găsit alternativa. Șervețele din ceară de albine, ulei de cocos, bumbac și rășină de copac, cu diverse motive, de la cele mai serioase pana la unele vesele, numai bune pentru împachetat mâncarea copilului pentru grădiniță. Se clătesc cu apă călduță și pot fi refolosite, până la un an de zile. Si sunt biodegradabile.



Periuțele de dinți din plastic le-am înlocuit cu unele din bambus. Ca orice periuță de dinți, au și ele tot o valabilitate de 3-6 luni, după care vor trebui schimbate. Dar fapta bună pe care o facem e că, fiind din bambus, sunt biodegradabile. 
Idee: Când e timpul să schimbi periuță, o poți utiliza mai departe în gospodărie, pentru curățarea obiectelor sanitare.

Bețigașele de urechi se găsesc pe locul 3 în topul obiectelor din plastic găsite pe malul marilor. Am găsit și aici alternativa din bambus. Bețigașul de plastic e înlocuit cu unul din bambus - deci biodegradabil -, iar capetele sunt din bumbac.
In fiecare zi sunt folosite milioane de bețigașe de urechi, în general pentru doar câteva secunde. Chiar si doar aceasta mică schimbare va face o diferență semnificativă asupra mediului.




Un miliard de paie de plastic sunt folosite pe zi la nivel mondial, iar în medie, un pai este folosit doar 20 de minute. Iar pentru asta e nevoie de  sute de ani pentru a fi descompuse. Si aici sunt variante: paie din bambus, din sticla sau de silicon.
Exista o periuță foarte subțire, ca cea de spălat sticle, dar mult, mult mai subțire, cu care pot fi curățate. Noi am primit-o împreună cu paiele de bambus, dar se poate cumpăra și separat. Variantele din bambus si din sticlă mi se par și mult mai elegante decât cele clasice de plastic.





****
De ce mi se pare bambusul o alternativa foarte bună? Pentru că este o iarbă care crește până la 1,6 metri pe zi, nu e pretențioasă, iar după recoltare creste mai departe, fără a fi nevoie să  fie replantată. Este o alternativă excelentă la plastic, hârtie și textile.


****
Combaterea poluării cu plastic ar trebui să devină o prioritate pentru fiecare dintre noi și o responsabilitate pe care ar trebui sa o luam în serios. Cel puțin de azi înainte. Şi cred că lumea ar fi un loc mult mai bun și mai curat dacă fiecare dintre noi alegem să facem alegeri conștiente zi de zi, cu mult mai multa grijă pentru ceea ce lăsăm în urmă.

Sunt curioasă ce alte alternative la plastic ați găsit voi. Abia aștept idei noi. 😊

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

cu glicemia la dresaj

ce se întâmplă cu hormonii noştri

Hipocrate știa deja