Avem nevoie de culoare și de aer în jurul nostru pentru a gândi liber. Câteva idei Feng-Shui.


                                       


Prima mea întâlnire cu  Feng-Shui s-a petrecut în urma cu vreo câțiva ani. Nu eram tocmai în cel mai bun moment al existentei mele; era de fapt unul chiar foarte prost. Eram obosită, cu toată povara epuizării pe umeri și în suflet, jucând după un scenariu în care îmi lipsea puterea de a schimba.  Atunci mi-a picat în mâini o carte despre Feng-Shui, iar la momentul acela a fost exact ceea ce aveam nevoie. Atunci am început sa fiu mai atentă la spațiul din jurul meu, am văzut că, dacă în jurul meu e ordine, lumină și energie pozitivă, sunt mai energică, mai pozitivă, mai creativă. 
        
Pentru mine e modul de a conștientiza că, în tot acest proces care înseamnă viata, hotărârile și acțiunile mele au puterea de a schimba, că nu sunt doar un pion pasiv ci stăpânul gândurilor mele.  Fă curat în jurul tău ca să ai ordine în tine- cam asta înseamnă pentru mine ceea ce transmite Feng-Shui.  

În acea carte am văzut pentru prima dată harta Bagua, adică cele opt trigrame care iau naștere în urma îmbinării celor 5 elemente esențiale din Feng-shui (foc, apă, lemn, pământ si metal) și care, fiecare în parte, simbolizează un aspect din viața noastră: prosperitatea, reputația, relația de cuplu, copiii/ creativitatea, prietenii, cariera, cunoașterea/învățarea și familia.  În centru se află al nouălea domeniu numit Tai Chi, care reprezintă sănătatea mentală. 

În mod tradițional, Bagua este reprezentata sub forma unui cerc. Feng Shui-ul modern a adaptat-o însă construcțiilor cu linii drepte ale locuințelor din ziua de azi. Fiecare element trebuie interpretat ținând cont de context. Într-o anumită zonă, un anumit obiect poate activa spațiul respectiv, pe când exact același element plasat într-o alta zonă poate creea dezechilibru. De exemplu, dacă în zona de cuplu este așezată o colivie cu o singura pasăre, aceasta poate reprezenta singurătate. Aceeași colivie însă, așezată în zona științei poate indica dorința de aprofundare, de cunoaștere intensă.




Zona carierei  se situează în centrul primului rând din Bagua și corespunde, de cele mai multe ori, intrării în locuință. Această zonă este responsabilă de satisfacțiile la locul de muncă, recompensarea muncii depuse și succes. Dacă observați că adeseori faceți compromisuri sau acceptați lucruri care nu vă fac plăcere, însemnă că trebuie neapărat să faceți o schimbare în această zonă.  Zona carierei trebuie să arate armonios, să fie luminoasă și spațioasă, fără a fi prea încărcată.  De exemplu, o garderobă mult prea încărcată situată la intrarea în locuință poate bloca zona. Prin intermediul unor  tablouri frumoase, eventual colorate, plante sau oglinzi, zona carierei poate fi frumos armonizată.

Zona de cuplu se referă nu doar la viața de cuplu ci, prin extrapolare, inclusiv la relația pe care o avem cu prietenii, colegii de serviciu sau vecinii. Evitați în această zonă tablouri care au ca simbol despărțirea sau singurătatea și accesorizați-o cu lucruri în număr par sau tablouri cu imaginea unui cuplu.
                   

                         

Zona familiei. Aceasta este zona relațiilor familiale dar și relația cu șeful sau profesorii. Pentru a lumina aceasta zonă folosiți-vă de  tablouri de familie, dar doar acelea care emană amintiri plăcute. Puteți accesoriza și cu plante sau obiecte care simbolizează creșterea și viața.

Zona bogăției. Dacă doriți să aduceți mai multă împlinire și experiențe frumoase în viata voastră, atunci trebuie să activați colțul din stânga spate al locuinței sau biroului. Această zonă este răspunzătoare atât pentru creșterea situației financiare dar și pentru o mai bună stimă de sine sau pentru calitatea și bogăția experiențelor trăite. Pentru a activa acestă zonă folosiți-vă de simboluri deosebite și nobile. Amplasarea unui bol mai deosebit și gol pe colțul din stânga-spate al mesei de lucru este o altă modalitate de a activa această zonă. Chiar dacă reprezintă doar un simbol, ne va aduce aminte să ne valorificăm mai bine resursele și să fim în permanentă căutare de experiențe noi.




Zona din centru a locuinței (Tai Chi) este zona sănătății spirituale și  poate fi comparată cu zona centrală a corpului uman, situată deasupra ombilicului. Aceasta este izvorul energiei noastre, locul din care ne încărcam cu resurse. De aceea, această zonă trebuie să fie cât mai liberă și lipsită de încărcătură. Evitați ca centrul locuinței să fie încărcat cu mobilă grea sau şeminee. Chi-ul trebuie să circule în această zonă cât mai liber.

Zona prieteniei. Pentru a întări această zonă folosiți-vă de roci minerale, pietre semiprețioase sau obiecte de cristal. Mobilierul din metal este de asemenea potrivit. Alegeți-le pe acelea care au o formă armonioasă și radiază lucruri pozitive. Activând această zonă veți atrage lângă voi oameni pe care vă puteți baza, care vă vor proteja și sprijini.

Zona copiilor sau a ideilor creative, este probabil zona cea mai dinamică a locuinței. Prin jocurile lor copiii aduc multă creativitate, sunt într-o permanentă descoperire. Dacă dormitorul vostru se află cumva în această zonă, să nu vă mirați de ce la ore foarte matinale vă treziți cu copiii în pat, dorind să se joace. Extrapolând, această zonă poate  simboliza proiectele și planurile noastre de viitor, ideile noastre creative. Tablouri și obiecte care inspiră bucurie, un buchet cu flori proaspete sau obiecte care amintesc de copilărie plasate în această zonă sunt mijloacele perfecte pentru a vă activa copilul interior.



Zona cunoașterii este situată în colțul din stânga jos al Bagua. Activând această zonă vă veți spori dorința de cunoaștere, performanța intelectuală și capacitatea de a învăța. Această zonă poate fi locul ideal pentru plasarea bibliotecii în locuință.  O zonă a cunoașterii  echilibrate vă va întări și punctele slabe, de exemplu capacitatea de a lua decizii sau tendința de a fi dezorganizat. Folosiți-vă de obiecte din ceramică, piatră sau porțelan dar și vase goale pentru a armoniza zona. 

Zona recunoașterii. Stima de sine dar și modul în care suntem percepuți de ceilalți, se reflectă în această zonă. Dacă în locuința voastră această zonă lipsește, este posibil să tindeți spre pesimism sau să aveți probleme cu recunoașterea de sine. De efect este plasarea în această zonă a unei veioze sau lampe dar și obiecte care inspiră claritate și inspirație sau opere de artă deosebite. Folosiți-vă și de culoarea roșie pentru a spori energia în acest spațiu.

                        


                                                                    ***
Bagua nu este un oracol iar organizarea unei locuințe după aceste reguli nu transformă destine. Acolo unde vă simțiți mai vulnerabili, încercați să energizați zona cu unul din trucurile de mai sus. Pentru mine funcționează, în primul rând mă face conștientă că vreau sa schimb ceva. Iar când luăm atitudine suntem un pas mai aproape de ceea ce am vrea să fim.














Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

cu glicemia la dresaj

ce se întâmplă cu hormonii noştri

Hipocrate știa deja