Wabi-Sabi si frumusetea imperfectiunii



Îmi cade alunecoasă, cu toată forța gravitațională în acțiune și se oprește în bucăți știrbe pe gresia gri. Brațele mele se pierd în mișcări zadarnice, privirea mi se oprește descumpănită lângă bucățile ciobite. Era ultima ceașcă rămasă din primul set cumpărat înainte de a ne muta aici. În ea cafeaua prindea o anumită aromă atunci când, printre aburii aromați, cu mâinile cucerite de căldura pereților calzi,  gândul o lua aiurea spre amintiri ce se iveau în secvente rapide, ca niște săgeți aruncate dinspre trecut, și-mi strecurau  în minte istorii din arheologia noastră sentimentală.

Salteaua înghesuită pe care dormeam lipiți unul în celălalt, până am izbutit să ne adunăm rezerve care să ne ajungă de un pat întreg, masa cu cele două scaune, devenite mai apoi patru, la următorul salariu, reșoul cu un singur ochi, pe care încercam rețete italienești, până când ne-a fost livrată mobila bucătăriei.
Din toată viata aia a noastră de început, a supraviețuit doar cana asta. Restul s-au ciobit pe rând în mâini grăbite sau s-au risipit în bucăți pe aceeași gresie care mi-a frânt acum ultima ceașcă.

Adun bucățile cu grijă. Ca un maestru kintsugi, lipesc bucată pe bucată, cioburile sparte. Îmi este clar că ceașca asta nu-mi va mai putea încălzi mâinile prin căldura cafelei. Peticele lipite stângaci, nu vor putea opune rezistență lichidului șiret, care va încerca să se strecoare hoțește, sfidând acțiunea mea restauratoare. Și totuși, cana mea, cu aroma amintirilor noastre, e salvata.  E din nou, la fel de semiovală și întreagă, și cu o poveste în plus.

Mă apropii de oglindă și văd, din nou, cicatricea de pe arcada dreaptă. Zâmbesc. Acum multi ani, când piatra aia mi-a scrijelit-o în piele, a durut tare de tot. Semnul de acum nu mai doare, s-a învechit alb și stoic printre firișoarele negre de păr din sprânceana mea. Locul în care locuiam atunci când m-am pricopsit cu minunea asta de semn, l-am părăsit demult, atunci când părintii mei s-au hotărât să schimbăm locuința; jucăriile mele de atunci au ajuns la alți copii. Doar cicatricea asta albă și rebelă, la fel ca și copilul ce eram atunci, s-a lipit de mine, ca să-mi rămână mărturia copilului de altădată.

Am genunchii goi. Privirea îmi cade pe genunchiul drept unde, cât un nasture de mare, mi s-a așezat, tot cu niște ani în urmă, urma asfaltului rece și aspru. Sângele care a izbucnit de sub pielea frântă s-a transformat în crustă, care a vindecat locul, dar nu a șters și urma. Mult timp am încercat să o acopăr purtând pantaloni sau lăsând-o în soare ca să se rumenească și să se uniformizeze cu restul pielii. Mă necăjea cum stătea sâcâitoare, mult prea albă și nepotrivită, pe genunchiul meu.  Acum port picioarele goale, fără să-mi mai pese că va fi observată. Doar când ochii mi se opresc accidental pe ea, un fior palid mi se coboară alunecând spre coapsă, iar apoi spre picior, la amintirea asfaltului rece.

Am râs mult și des, din inimă, cu gura până la urechi. Au fost însă și lacrimi de dor, de neputință sau durere. Mi le amintesc pe toate în liniile fine care s-au desenat în jurul ochilor mei. Inima a durut sau s-a veselit nebună, numai ea știe câte linii aurii s-au desenat pe ea în tot timpul ăsta. S-au vindecat toate, iar timpul le-a netezit. S-au transformat toate în poveşti de depǎnat la un pahar de vorbǎ, cu oameni faini și amintiri dragi.

                                                                          

                                                                             *****
Kintsugi este o tradiție japonezǎ prin care obiecte sparte, din ceramicǎ sau porṭelan, sunt reparate, dându-le astfel o nouă valoare. Prin tehnica aceasta, bucățile sparte sunt acoperite cu un lac, peste care se pulverizează aur, argint sau platină. Ea işi are originea în conceptul Wabi-Sabi, arta de a găsi frumusețea în imperfectiune. 
Pe acelaşi principiu, toate aceste ''defecte'' pe care le dobândim de-a lungul vieții ne dau nouă, celor care le purtăm, un farmec aparte. Ele sunt  dovezile autenticității noastre, urmele experiențelor și emoṭiilor trǎite, dovada curajului de a încerca. În esențǎ, curajul de a trǎi.

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

niște lucruri nu prea bune pe care le am de spus despre produsele lactate

cu glicemia la dresaj

ce se întâmplă cu hormonii noştri