Dormi! ca sa functionezi bine
Sursa foto: Pixabay
Cand se apropie garzile de noapte, Chi-ul meu o ia razna, se razvrateste, se da de-a dura si se sparge in bucati. Si cum definitia Chi-ului este tocmai aceea de flux de energie care vindeca trupul si sufletul, va dati seama cat de alandala functioneaza atunci mintea si trupul meu, dar mai ales mintea. Cunosc persoane care lucreaza cu placere noaptea, cand e mai liniste si se pot organiza mai bine...ei bine, eu nu fac parte dintre ele. In dezechilibru ma tarasc spre garzile de noapte si cu viteza a cincea ma impachetez si zburd spre casa la sfarsitul turei. Atunci e bine, lumea devine din nou mai buna si mai senina, soarele straluceste din nou, iar Chi-ul meu se reorganizeaza in trei secunde.
Se pare ca schimbarile de ritm si efectele lor asupra starii noastre de sanatate au dat si altora batai de cap. Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash si Michael W. Young, laureati ai premiului Nobel pentru medicina in 2017 au studiat, incepand cu 1984, mecanismele moleculare ale ritmului circadian. Ei au aratat cum fiecare celula are un ritm, un ceas molecular propriu si doar atunci organismul nostru functioneaza optim cand acest ritm se sincronizeaza perfect. Fiecare ritm celular trebuie sa functioneze in simbioza cu ceasul organelor, cel al intregului organism si cu ciclul circadian de 24 ore. O neconcordanta intre ele poate avea efecte negative asupra sanatatii noastre.
In timpul noptii organismul uman este programat sa se regenereze. Daca ii perturbam perioada de refacere si mai ales daca acest lucru se intampla repetitiv, pe o perioada mai indelungata de timp, el devine mai vulnerabil si mai predispus imbolnavirii.
Modificari pe termen scurt in ritmul zi-noapte pot fi relativ usor compensate de organism. Probleme apar atunci cand avem de-a face cu perioade mai lungi in care acest ritm este inversat iar organsimul este supus stresului de a nu-si putea indeplini functiile dupa ritmul in care a fost programat. Tensiunea arteriala, ritmul cardiac, productia hormonala, temperatura corporala - toate oscileaza dupa un ritm bine definit pe perioada intregii zile. Ele sunt aduse in dezechilibru atunci cand transformam noaptea in zi iar consecintele sunt de la tulburari de somn, tulburari de concentrare si tulburari ale starii psihice pana la depresie.
Acest efect negativ nu apare doar atunci cand pierdem noptile. Sa nu uitam ca fiecare celula, fiecare organ si, in consecinta, intregul nostru organism functioneaza cu o precizie excelenta dupa un ceas interior. Orice schimbare in acest ritm declanseaza un efect domino, al carui actiune poate influenta fiecare functie a organismului. Atunci cand este fortat sa-si inceapa mai repede activitatile, lucru care se intampla, de exemplu, atunci cand schimbam ceasul la ora de vara, corpul nostru simte aceasta schimbare pana la nivelul fiecarei celule. Pentru mine personal, initiativa de a anula trecerea la ora de vara nu e deloc o idee rea.😊
Este pentru noi toti foarte important, zic, sa cunoastem aceste aspecte. Dar si mai important e pentru acele persoane care au deja o vulnerabilitate si pentru care, ignorarea ritmului fiziologic poate aduce consecinte dezastroase. Femeile care sunt predispuse la anumite forme de cancer de san hormonodependente (cele care poarte genele BRCA1 sau BRCA2) sau persoanele predispuse spre depresie ar trebui sa evite turele de noapte. Si daca totusi nu pot fi evitate, specialistii ne recomanda o cat mai buna pregatire inainte. Aceasta presupune ca, in diminetile inainte dar si dupa munca de noapte sa ne expunem la foarte multa lumina pentru ca, se stie, lumina naturala stimuleaza productia de endorfine, responsabila pentru starea de bine.
Comentarii
Trimiteți un comentariu