mai tare ca Prozacul



Cu toții căutăm fericirea. Ne-o proiectăm în următorul concediu, în casa la care visăm, în promovarea spre care tânjim la serviciu, în următoarea relație sau în noul model de telefon pe care l-am văzut de curând în reclamă. Credem că la capătul fiecărui obiectiv al nostru vom da nas în nas cu fericirea. Se prea poate, dar e genul ăla de fericire care durează minute, ore sau maxim câteva zile. Doar că apoi va apărea o altă vacanță, o altă rochie, ori o altă dietă care ne va aduce la forma spre care visăm. Iar atunci, sigur vom fi cei mai fericiți din lume.

De-asta alergăm prin viață, parcă fără căpătâi uneori, fiindcă mereu va mai fi ceva sau cineva cu o baghetă magică a fericirii în fața noastră, strălucind atât de tare încât ne orbește prezentul și ne face să privim seduși spre viitor. Asta e firea noastră, a oamenilor, posedăm un orgoliu care se lasă stârnit ușor de ideea de mai mult, îi place să adune, se compară și e greu de domolit. Iar asta ne transformă viața într-o cursă continuă și amăgitoare în care fericirea noastră rămâne o permanentă nălucire.

Felul ăsta de a ne raporta la fericire e perfect pentru modelul consumerist al societății noastre. Suntem peste tot ațâțați de reclame cu chestii care ne ispitesc și ne fac să râvnim spre o viață cu și mai multă fericire. Trăind în visul fetei morgana, viața pe care o trăim ni se va părea mereu insuficientă. Suntem, totuși,  încurajați să fim puțin nefericiți, nu-i așa? Fiindcă nu prea poți scoate mulți bani de pe oamenii fericiți.

Nu încurajez aici plafonarea, nici pe departe. E frumos să creștem, să explorăm, să încercăm, dar nu într-o viață condiționată îndre dacă și când.

Există un antidot pentru o astfel de condiționare, pe care îl practic de foarte multă vreme, cred că aproape de când mă știu, fiindcă l-am văzut aplicat mereu la noi în casă. Se cheamă recunoștință și se pare că e cel mai rapid și eficient mod de a produce fericire. Există suficiente studii științifice acum care dovedesc asta. Despre recunoștință, ca una dintre cele mai simple metode de a crea fericire doar prin puterea gândului, vorbește și Vishen Lakhiani, fondatorul Mindvally - o platformă de dezvoltare personală, în una din cărțile lui "The 6 Phase Meditation Method". El a strâns toate beneficiile dovedite științific pe care practicarea consecventă a recunoștinței le atrage după ea: un nivel crescut de energie și vitalitate, creșterea inteligenței emoționale, o stare mai bună de spirit datorită eliberării hormonilor fericirii în creier, previne depresia și anxietatea, crește calitatea a somnului, îmbunătățește relațiile pe care le avem cu cei din jur și ne dă o stare mai bună de satisfacție emoțională; iar eu vă spun din experiență că e pe bune ce zice el. Și fără efecte secundare.

Când practicăm recunoștința devenim conștienți de ceea ce avem deja în viața noastră. Putem fi recunoscători pentru familia pe care o avem, pentru părinții care ne sunt încă în viață, iar dacă nu mai sunt, putem arăta recunoștință pentru faptul că au făcut parte din viața noastră. Putem fi recunoscători pentru că avem o casă în care ne simțim bine sau pentru că îi dăm corpului nostru hrană bună, pentru că avem un păr frumos sau un zâmbet care îi contaminează și pe cei din jurul nostru. Recunoscători putem fi și pentru cafeaua pe care am băut-o azi dimineață cu o persoană dragă sau pentru că avem un prieten pe care îl putem suna oricând avem nevoie, pentru sănatatea noastră, pentru salariul pe care îl câștigăm și care ne permite să ne plătim facturile sau pentru faptul că ne străduim să fim oameni buni. Recunoștința ne ține conectați în prezent și ne potolește din surescitarea unui viitor iluzoriu.

Știu că viața nu e mereu simplă. Ni se îmbolnăvesc oameni dragi sau poate suferim chiar noi de o boală, poate trăim în relații abuzive sau la serviciu avem un șef sau un coleg care ne face zilele grele, uneori pierdem oameni. Dar pe lângă toate greutățile astea, sigur avem măcar câteva lucruri mărunte pentru care să fim recunoscători, iar dacă ne îndreptăm constant atenția spre ele, chimia corpului nostru se schimbă. Când corpul nostru nu se mai înmoaie în hormonii nefericirii și ai neajunsului, ci se hrănește din mulțumire și recunoștință, întreaga chimie a corpului nostru se schimbă, iar asta ne liniștește mintea și corpul, ne domolește reactivitatea și frica. Din punctul acesta de prezență si echilibru vom lua decizii mult mai bune pentru noi și pentru ceilalți. Iar toate astea fără a înghiți nici măcar o pilulă, fie ea chiar și Prozac. 



sursa foto: unsplash.com

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

niște lucruri nu prea bune pe care le am de spus despre produsele lactate

cu glicemia la dresaj

ce se întâmplă cu hormonii noştri