îmbătrânirea începe în celulele noastre


Să îmbătrânești este un privilegiu. Și e adevărat că nu fiecare dintre noi are șansa asta. Dar mai presus de o viață lungă, stă o viață lungă în sănătate.

Ne e frică să îmbătrânim, dar pe de cealaltă parte, ne dorim cu toții să trăim cât mai mult. Cred însă că nu de bătrânețe ne e frică, ci de consecințele pe care înaintarea în vârstă le-ar putea trage după ea: imobilitate, dureri, dependența de ceilalți, incontinență sau demență. Pe de altă parte, avem în jurul nostru o grămadă de exemple de oameni peste șaptezeci de ani care știu să se bucure de viață, călătoresc, sunt activi, râd și iau viața cu lejeritate, socializează, iar ochii le strălucesc încă de curiozitate. Dar oare ce secrete dețin cei din urmă, pe care ceilalți nu le-au aflat încă, încât înaintarea în vârstă nu i-a stors de viață.

Bineînțeles că genele noastre sunt importante, dar dacă lăsăm totul în seama moștenirii cu care am venit pe lume, fără să fim atenți la alegerile pe care le facem în viața noastră, cărțile pe care le jucăm nu sunt din cele mai bune. Și ar fi păcat să lăsăm totul la mâna întâmplării. Sunt, desigur, evenimente care se întâmplă fără a ni se cere consimțământul. Dar pe lângă astea, sunt și suficiente alegeri care depind numai și numai  de noi și care ne influențează enorm sănătatea: calitatea somnului, mâncarea, mișcarea, fumatul, alcoolul sau atitudinea cu care alegem să trecem prin viață.

Felul în care ne simțim și arătăm este direct legat de starea celulelor noastre. Asta n-o spun eu azi în premieră, ci e ceva cunoscut aproape de când lumea. Dar oare unde e, mai precis, ascuns secretul tinereții și sănătății noastre, și știți că nu mă refer aici la operații estetice sau injectări cu botox, ci la adevărata sursă a vitalității noastre.

Îmbătrânirea este un proces fiziologic căruia nu ne putem opune. Cu cât înaintăm în vârstă, materialul nostru genetic, adică acele spirale de ADN care se găsesc în fiecare celulă a corpului nostru, se vor deteriora, vrem nu vrem. Cu cât degradarea este mai mare, cu atât și funcționalitatea celulelor va fi mai redusă, iar  consecințele sunt o slăbire progresivă a sistemului imun, ce ne face mai susceptibili pentru boli și o alterare continuă a proceselor de reparare și regenerare. Deci nu ne putem opune cu totul îmbătrânirii, e un proces ce e scris în fiziologia corpului nostru. Ceea ce putem face, însă, este să controlăm viteza cu care îi permitem să o facă, iar asta doar fiind atenți la alegerile pe care le facem zi de zi, pentru că ele  se vor oglindi direct în sănătatea și tinerețea celulelor noastre.

Se cercetează mult în direcția asta, slavă Domnului, fiindcă cine nu-și dorește să trăiască o viață lungă, în tinerețe și belșug. Din fericire, aceste cercetări dau și roade, astfel încât, se pare că cercetătorii au ajuns și la nucleul acestei vieți a abundenței. Ea se află scrisă în lungimea telomerilor din celulele noastre. Dacă e prima dată când auziți de termenul acesta, nu vă faceți griji, e o descoperire relativ nouă. Telomerii v-i puteți închipui ca niște capete de șireturi aflați la marginea cromozomilor. Cromozomii sunt cei ce conțin informația noastră genetică, adică ADN ul nostru, iar în nucleul fiecărei celule se află 46 de cromozomi. Îi găsim, deci, în fiecare celulă din corpul nostru. Telomerii sunt responsabili de stabilitatea cromozomilor, iar tinerețea și sănătatea noastră sunt legate direct de lungimea acestor telomeri. Cu cât telomerii sunt mai scurți, cu atât celulele noastre sunt mai îmbătrânite și mai susceptibile îmbolnăvirii.

Așadar, dacă vrem să rămânem frumoși, tineri și sănătoși pentru cât mai mult timp, dacă vrem să pășim prin viață cu energie și sclipire în ochi,  trebuie să avem grijă să ne păstrăm telomerii în formă. Iar asta nu se face prin nicio vrăjitorie, ci e pură biochimie.

Îmi place să mă tot repet spunând că salvarea noastră stă în tendința corpului nostru de a rămâne în homeostazie, adică în echilibru și incredibila lui capacitate de a se repara. Natura nu ne-a lăsat de izbeliște, ci a sădit în noi mecanisme de refacere și regenerare. La fel se întâmplă și cu materialul nostru genetic, fiindcă există o enzimă  responsabilă pentru repararea telomerilor. Și cum altfel s-ar putea numi această enzimă decât telomerază. Responsabilitatea noastră este doar aceea de a-i oferi telomerazei material bun de lucru.

În fiecare zi avem ocazii suficiente pentru a  influența pozitiv sănătatea celulelor noastre și asta pur și simplu prin felul în care alegem să trăim. Știm cu toții că nu e deloc mare filozofie, la urma urmei bunul simț pe care îl avem fiecare ne spune singur ce anume avem de făcut. Știința nu vine decât să ne confirme ceea ce știm deja, și anume că alegerile noastre de zi cu zi în ceea ce privește mâncarea, felul în care gândim și în care ne mișcăm, atitudinea prin care alegem să trecem prin viață și calitatea somnului sunt cele care fac diferența între sănătate și boală, între vitalitate și bătrânețe, între o viață trăită cu bucurie sau cu durere.

Mâncarea rămâne o temă controversată, știu; întreabă cinci specialiști și vei primi cinci recomandări diferite. Dar mai presus de alegerile individuale referitor la orice dietă fie ea vegană, vegetariană, cu sau fără lactate sau pește, există niște aspecte de necombătut: calitatea, cantitatea și conștiența cu care mâncăm. O dietă sănătoasă trebuie să conțină multe, multe fibre, să fie proaspătă, să conțină preponderent alimente dense nutritiv și să nu aibe insecticide, antibiotice și alte prostii. Dacă lăsați zahărul industrial și mâncarea supraprocesată de-o parte și consumați multe fructe și legume proaspete și biologice, cereale integrale, nuci, semințe, legumonoase și grăsimi bune, și alegeți să gătiți acasă, faceți ceea ce trebuie.

Apoi contează mișcarea și activitatea fizică regulată, care se știe că reduc stresul oxidativ, cel care duce la inflamație și îmbătrânire. Și nu trebuie să alergăm maratoane sau să exagerăm cu exerciții intense care copleșesc organismul. Plimbările, alergatul moderat, yoga sau pilates pun metabolismul în mișcare suficient încât să păstreze telomerii tineri.

Deficitul și o calitate slabă a somnului sunt dușmanii telomerilor tineri. Dar dacă ne îngrijim conștient de aspectul acesta, ne adăugăm strălucire în ochi, ne netezim pielea, reducem cearcănele, ne întărim sistemul imun și ne petrecem ziua plini de energie.

Și mai e un aspect foarte important printre toate astea: felul în care alegem să trecem prin viață. Furia, invidia, frica, toate sentimentele negative produc stres la nivel celular, ceea ce practic se traduce în telomeri scurți și un proces accelerat de îmbătrânire. Când alegem în mod conștient felul în care reacționăm, dacă suntem atenți la impulsivitatea noastră, la gândurile și cuvintele cărora le permitem să ne treacă prin minte, la oamenii pe care îi alegem lângă noi, chimia corpului nostru se schimbă până la cel mai profund nivel.

Eu cred că nimic nu e lăsat la voia întâmplării. Și mai cred că noi, oamenii, suntem cei ce deținem bagheta magică a bunăstării noastre. Când devenim conștienți de faptul că, prin alegerile noastre putem decide pentru bunăstarea noastră, atunci nu mai trăim cu frică, ci cu recunoștință și curiozitate. Iar asta e adevărată magie.


sursă foto: unsplash.com

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

niște lucruri nu prea bune pe care le am de spus despre produsele lactate

cum ne influențează ce și cât mâncăm vârsta biologică

de ce nu funcționează dietele