nutriția nu e un calcul contabil
Tindem să privim nutriția ca pe o ecuație matematică. Ambalajele produselor cu recomandări în procente din necesarul zilnic al nutrienților sau recomandările generale pe care le primim din surse mai mult sau mai puțin medicale ne îndrumă spre o astfel de gândire reducționistă.
Dar noi funcționăm mult mai complex decât atât, nu s-a descoperit încă o formulă matematică care să elucideze complexitatea mecanismelor și funcțiilor care au loc în corpul nostru. Tot ceea ce se întâmplă în noi nu funcționează robotizat, după aceiași parametri zi de zi, ci suntem un organism viu și complex, care se adaptează în permanență necesităților sale.
Preocuparea permanentă a corpului nostru este de a-și păstra homeostazia. Ca să realizeze asta, el jonglează în permanență cu ceea ce îi punem noi la dispoziție, astfel încât să rămână cât mai aproape de starea de echilibru. Asta înseamnă că nu vom avea nevoie în fiecare zi de exact aceleași doze de vitamine, că absorbția lor este influențată și de rezervele de care dispunem și că vom absorbi cantități mai mari atunci când avem o carență la un anumit nivel și mai puțin când corpul are din abundență, că vom metaboliza proteinele, lipidele sau carbohidrații tot în funcție de nevoile pe care le avem, sau că statusul nostru hormonal este implicat și el în luarea acestor decizii. E clar, e ceva deosebit de complex și adaptabil, și ce bine că se întâmplă astfel. Cum ar fi, de altfel, dacă el ar intra în colaps doar fiindcă nu am dormit destul, dacă nu ne-am luat doza zilnică de vitamina C, A, E sau B-uri, dacă n-am apucat să bem decât două pahare de apă până seara sau dacă nu ne-am luat calciul din lapte.
Fructele și legumele, pe de altă parte, sunt și ele sisteme vii și la fel de complexe, care se adaptează în permanență propriilor nevoi. Din acest motiv, două mere culese din același pom nu vor avea nicicând exact aceeași cantitate de vitamina C, de exemplu, sau de antioxidanți sau alți micronutrienți. Dar dozele în sine nici nu sunt atât de importante. Mai presus de ele sunt combinațiile de micro- și macronutrienți pe care le găsim în ele, fiindcă un element nu acționează nicicând doar de sine stătător, ci se află mereu în tandem cu alte elemente componente, se potențează unul pe altul, iar modul în care corpul nostru utilizeaza un anumit nutrient depinde de alți nutrienți care sunt ingerați împreună cu el. Din acest motiv, o tabletă cu vitamina C nu va fi nicicând la fel de eficientă ca un măr consumat pe de-a întregul.
Nutriția este prezentată adeseori ca un act contabil, în a cărui complexitate și rigoare matematică ne pierdem și ne frustrăm. Dar nutriția nu se face cu pixul în mână, calculând calorii sau necesaruri zilnice. Nici măcar nu este treaba noastră să înțelegem până în detaliu complexitatea prin care corpul nostru funcționează. Singura noastră treabă este de a-i oferi din abundență alimente integrale de calitate, iar el se va ocupa singur ca toate procesele de care are nevoie să se desfășoare într-un mod optim, fără greș.
sursă foto: unaplash.com
Comentarii
Trimiteți un comentariu