ingredientele contează



Când citim eticheta unui produs suntem tentați să ne aruncăm privirea direct asupra numărului de calorii, ignorând poate lista cu ingrediente. Dar ceea ce este cu adevărat important în mâncarea pe care o consumăm sunt exact ingredientele și nu caloriile.

Calitatea ingredientelor este cea care influențează direct felul în care ne simțim. Cu ceea ce ne hrănim ne influențăm echilibrul hormonal, curba glicemică, secreția de insulină, calitatea microbiomului, iar toate astea împreună ne afectează în bine sau rău dispoziția, greutatea, tranzitul, fertilitatea, somnul și energia pe care o simțim.

De obicei, cu cât lista de ingrediente este mai lungă, cu atât crește și (ne)șansa ca acolo să găsim prostii, care n-ar avea ce căuta în mâncarea noastră. De exemplu uleiurile hidrogenate, care cresc riscul pentru boli cardiovasculare, nitrații, nitriții, conservanții de tipul BHA și BHT, a căror efect în creșterea riscului de cancer a fost dovedit, toți ascunși sub tot felul de E-uri, fosfatul de aluminiu și sodiu, camuflat și el sub numele de E541 și suspect  în producerea de malformații și boli neurologice degenerative, dar totuși folosit ca emulsificator sau regulator de aciditate în anumite brânzeturi, în carnea tocată și produse din pește, sau ca agent de creștere în produsele de patiserie. Apoi mai sunt și coloranții și potențiatorii pentru gust, celebrul glutamat de sodiu, deloc inofensiv, care s-a dovedit implicat în producerea bolilor neurodegenerative, cum e Alzheimer, în obezitate și malformații.

Sunt multe astfel de substanțe ascunse prin mâncarea pe care o luăm gata pregătită și care n-ar avea ce căuta acolo. Ca regulă, cu cât un ingredient de pe listă are un nume prea lung, e greu de pronunțat sau are o denumire care nu-mi spune nimic, pun produsul înapoi pe raft. Același lucru îl fac și atunci când în primele trei ingrediente listate se găsește zahăr sau dacă lista de ingrediente e mai lungă de cinci-șase chestii. În general caut produse cât mai simple, cu ingrediente clare și care conțin macronutrienți de calitate, adică grăsimi bune și carbohidrați complecși și, în general, nefortificate sintetic cu tot felul de vitamine și minerale.

Vitaminele și mineralele prefer să le iau direct din fructe, din legume și semințe, unde vin la pachet cu toată constelația de enzime, micronutrienți și alte vitamine și uleiuri plămădite acolo în cantitatea ideală, astfel încât absorbția lor să fie optimă.

Cel mai simplu mod de a mânca cât mai curat este să consumăm produsele cât mai aproape de forma lor naturală, asta se face ușor dacă poftele le astâmpărăm cu fructe proaspete, nuci, semințe sau deserturi făcute în casă, în locul covrigeilor, a chipsurilor sau a biscuiților de pe rafturi. Iar gătind în casă putem controla direct calitatea nutrienților pe care îi consumăm și putem decide singuri ce și cât adăugăm în mâncare. 




sursa foto: unsplash.com

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

niște lucruri nu prea bune pe care le am de spus despre produsele lactate

cu glicemia la dresaj

ce se întâmplă cu hormonii noştri