cel mai bun prieten al femeii ( o altă poveste pentru fete)


Dominanța estrogenică e poate cea mai frecvent întâlnită dereglare a hormonilor feminini și sursa sindromului premenstrual.

Explicat într-un mod mai simplist, pe perioada unui ciclu menstrual estrogenul și progesteronul au fiecare propria lor perioadă de glorie. În primele 14 zile ale ciclului menstrual se află estrogenul în prim plan, ca în a doua jumătate să fie progesteronul cel care va ajunge la nivelul lui maxim. Sau așa ar trebui să funcționeze lucrurile într-o lume ideală, în care nicio femeie n-a suferit vreodată de sindromul premenstrual.

Progesteronul este cel mai bun prieten al femeilor. Este hormonul care ne face să ne simțim în siguranță și echilibru, ne aduce calm și ne ajută corpul să acceseze rezervele de grăsime pentru a câștiga energie. Dar e totodată și hormonul cel mai vulnerabil la stres dintre cei doi.

Când suntem stresate, mai ales în stres cronic, acesta îi comunică corpului nostru că nu e timp pentru procreere, prin urmare producția de progesteron va fi suprimată. Când progesteronul e prea puțin, estrogenul va fi predominant, iar asta se poate resimți sub forma migrenelor premenstruale, a ciclurilor neregulate și puternice, a durerilor premenstruale, balonare, iritabilitate, stări de anxietate și depresie, retenție de lichide, scăderea libidoului și tensiune la nivelul sânilor.

Stresul eliberează cortizol care, din dorința de a evita colapsul, vrea să se asigure că există suficiente rezerve de energie, prin urmare va semnaliza corpului să crească depunerile de grăsime, uneori apelând până și la masa musculară ca sursă energetică. Mai puțini mușchi înseamnă mai puține șanse de a consuma grăsimea, ceea ce duce în timp la scăderea ratei metabolice, favorizând astfel creștere în greutate și depunerea de grăsime, în special pe șolduri și abdomen.
Cum spuneam mai sus, stresul inhibă și producția de progesteron, exact acel hormon despre care spuneam că facilitează accesul la depozitele de grăsime, cel care ar putea să ne scape de retenția de fluide și ne poate ajuta să ne păstrăm calmul și echilibrul emoțional, și ar putea contrabalansa efectele cortizolului. Ați prins ideea.

Există și situații în care predominanța estrogenică nu e cauzată ( doar) de scăderea producerii de progesteron, ci și de un exces în producția de estrogen în corpul nostru sau de un exces de estrogen în mediul în care trăim și pe care îl introducem în corp prin hrana pe care o consumăm și prin chimicalele din jurul nostru. De asemenea, poate (co)exista o slabă detoxifiere a estrogenului la nivel hepatic, ceea ce atrage după sine o reciclare a estrogenului în corp. Asta înseamnă că estrogenul circulant în corpul nostru nu e doar cel produs în ciclul actual, ci există și resturi de estrogen rămase din menstruațiile anterioare și care nu a fost eliminate cum trebuie la momentul adecvat.

Ce ne rămâne de făcut? Prima preocupare ar fi să încercăm să reducem stresul atât cel fizic cât și stresul emoțional. Să renunțăm mai întâi la ideea de multitasking, e doar o nevroză nesustenabilă. Când facem lucrurile pe rând, suntem mai eficienți și mai calmi. Planificatul în avans ne ajută să evităm graba și haosul, evitarea oamenilor toxici ne protejează de negativitate și de risipă de energie. E important să dormim bine și suficient, să evităm abuzul de cafea, energizante, țigări, zahăr și mâncare supraprocesată - intră și ei în categoria stresorilor fizici.
Apoi evitați pesticidele și microplasticul, alegeți pe cât posibil mâncare organică, bogată în fructe și legume proaspete, și frunze verzi, ele ajutând la detoxifierea ficatului și la eliminarea estrogenului stagnant în corp. Hidratarea suficientă e de asemenea importantă, la fel și mișcarea regulată. Ce nu e bun deloc: zahărul și mâncarea supraprocesată. Fiți atente și la produsele cosmetice și de menaj pe care le folosiți, fiindcă în ele se pot ascunde multe substanțe toxice, care dereglează echilibrul hormonal.

Sunt toate mici ajustări pe care le putem face pentru a ne ajuta corpul și a trăi în armonie cu el, nu împotriva lui. Nu e mereu ușor, știu din propria experiență, dar cu pași mărunți și consecvenți putem ajunge la schimbări mari. Țin mult să vorbesc despre aceste lucruri, despre felul în care funcționează corpul nostru, fiindcă înțelegând importanța fiecărei alegeri pe care o facem, putem trăi în mai multă armonie cu noi însene.



sursa foto: unsplash.com

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

niște lucruri nu prea bune pe care le am de spus despre produsele lactate

cum ne influențează ce și cât mâncăm vârsta biologică

de ce nu funcționează dietele