cele două vârste ale omului

Omul își trăiește pe interior viața aproape mereu între două vârste. Când suntem mici, ne dorim să fim mari. Apoi, când ajungem mari, ni se face dor de tinerețe, ne-am întoarce înapoi sprea ea, ideal însă, păstrând și experiența căpătată în anii trăiți.

Fiecare dintre noi purtăm două vârste: cea cronologică, scrisă pe certificatul de naștere, și vârsta biologică, cea pe care o simțim înăuntrul nostru.

Vârsta cronologică nu o putem schimba, ea se acumulează pe măsura timpului pe care îl trăim. Vârsta biologică însă... ei, aici e responsabilitatea noastră în ce direcție o influențăm. Ea este dată de vârsta celulelor noastre și tot de la ea pornește energia pe care o simțim, felul în care ne arată pielea, elanul și bucuria cu care planificăm și facem lucruri. Vestea bună e că cele două nu curg sincron, iar dacă vârsta cronologică e căpoasă și de neschimbat, vârsta biologică e maleabilă, rezultatul tuturor alegerilor pe care le facem în viața asta: ce și cât mâncăm, cum ne mișcăm, somnul pe care îl dormim, gândurile și vorbele pe care le simțim. Iar ea este vârsta noastră, propriu-zisă, fiindcă ce ne ajută să știm că avem 40 de ani dar îi trăim ca și cum am mai căra în noi încă pe atâția. Cum la fel de bine am întâlnit și situația inversă, și nu de puține ori, oameni care nu-și arată vârsta, care își fac planuri, călătoresc, au hobby-uri, râd cu poftă, fac mișcare, au grijă de mintea lor și care trăiesc ignorându-și complet vârsta din buletin.

Vârsta biologică o simțim în noi. Doar că, trăind într-o societate obosită, în care totul funcționează planificat pentru a spori eficiența,  iar viața curge mereu cu ochii pe un ceas exterior, nu prea mai știm să ne citim ceasul interior, barometrul nostru intern, care ne spune singur atunci când ceva e prea mult sau prea puțin din ceea ce facem. Nu trebuie să ne mirăm astfel de creșterea exponențială a cazurilor de Burn-out, depresii, axietate și de boală in general, creștere direct proporțională cu graba cu care accelerăm prin viață.

Dintre cele două, cea care contează cu adevărat, e vârsta biologică. Între timp, s-au găsit diverse metode prin care ne putem calcula vârsta biologică, dar cred că, dacă privim în noi, știm cel mai bine. Și evident că ea este direct proporțională cu calitatea vieții noastre.

Alegerile pe care noi le facem în fiecare zi se oglindesc până la nivel celular, locul de unde pornește, de altfel, sănătatea noastră. Când celulele noastre sunt îmbătrânite, cu mitocondrii slăbite fiindcă detoxifierea corpului nu decurge adecvat fie din lipsă de fibre, nutrienți de calitate sau somn insuficient, resimțim asta la nivel organic dar și psihic. Vestea bună este că și situația inversă, aceea în care alegem să consumăm hrană de calitate,  cât mai aproape de starea ei naturală, lipsită de alimente supraprocesate, ne hidratăm corespunzător, ne mișcăm și ne înconjurăm de oameni și experiențe care ne fac bine, are un impact la fel de evident asupra stării noastre de sănătate și de a fi, în general, doar că în direcția inversă, întinerindu-ne celulele sau încetinind măcar ritmul de senescență celulară, care are loc oricum în mod fiziologic în corpul nostru. Dar noi avem puterea de a apăsa frâna și de a determina ritmul în care permitem naturii să-și mâne cursul.

"Să dăm viață anilor și ani vieții" a spus Ana Aslan, dar poate și alții asemenea ei, preocupați în mod real de dobândirea unei stări de bine și de sănătate a corpului uman. Din fericire, lumea științifică a devinit  preocupată tot mai mult de felul în care modul nostru de a trăi ne impactează viața, se vorbește și se scrie mult pe tema asta, iar oamenii devin tot mai conștienți cât de importante sunt alegerile lor. Doar vrem cu toții să ne simțim cât mai mult timp bine în pielea noastră.

Nu este de mirare că atunci când vorbesc despre sănătate și o stare de bine aduc mereu în discuție alimentația, dar ea ne este cel mai la îndemână mijloc prin care putem schimba imediat ceva în bine. Uneori suntem doar prizonierii unor obiceiuri cărora nu le cumpănim rostul și nu le punem la îndoială neajunsurile, doar din prisma faptului că așa am fost crescuți, că toată lumea face astfel, sau dăm mereu vina pe lipsa de timp. Mișcarea, somnul, momentele de relaxare, respirația corectă, atenția asupra emoțiilor noastre și energia oamenilor și a lucrurilor cu care ne înconjurăm, mișcă și ele energia cu care ne mișcăm prin viață. Despre ele voi scrie un articol separat.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

niște lucruri nu prea bune pe care le am de spus despre produsele lactate

cum ne influențează ce și cât mâncăm vârsta biologică

de ce nu funcționează dietele