cum ne ajută mișcarea

 


Când vine vorba de mișcare, mulți dintre noi trăim vieți destul de monotone. Petrecem mult timp șezând fie în mașină, fie la birou. Știm cu toții că mișcarea este sănătoasă, dar nu prea rămâne timp și pentru asta în viața noastră complicată.

Prin mișcare putem încetini procesul de îmbătrânire, dar asta doar dacă ne ținem de ea, dacă ne mișcăm regulat, în fiecare zi, nu neapărat prin mers la sală sau alergat maratoane, știu, e complicat, ci mai degrabă integrând mișcarea în rutina noastră de zi cu zi: bicicletă în loc de mașină, urcat scări în loc de luat liftul, mers pe jos cât de mult putem, măcar 20 de minute de aerobic, jogging sau stretching, sau poate jucat leapșa cu copiii.

Avem peste 600 de mușchi în corp, iar ei sunt cei ce susțin structura noastră osoasă, de starea lor depinde postura noastră, echilibrul, starea oaselor noastre și fragilitatea noastră ca indivizi. Dar mușchii lucrează doar atunci când îi solicităm. În lipsa exercițiului fizic, ei slăbesc și se atrofiază.

Efectele mișcării nu se limitează doar la nivel muscular, ci trec mai departe de asta, aducând beneficii întregului organism. Favorizează procesul de detoxifiere, stimulând prin întărirea sistemului muscular funcționarea sistemului limfatic. Reduce nivelul de glucoză din sânge, fără a avea nevoie de intervenția insulinei, scade nivelul de cortisol din sânge, prin urmare si nivelul de stres al întregului corp. Stimulează respirația, prin urmare și oxigenarea țesuturilor, care va stimula la rândul ei elasticitatea vaselor și producerea de noi capilare sangvine. Regenerează articulațiile și le păstrează flexibile, întărește musculatura, prin urmare ne îmbunătățește postura. Reduce inflamația, întărește sistemul imun, stimulează eliberarea endorfinelor și a serotoninei și producerea hormonilor de creștere. Prin transpirație accelerează eliberarea de toxine și activează metabolismul, împiedicând excesul de greutate.

Există trei forme de mișcare și ideal ar fi să le combinăm, fiindcă fiecare vine cu beneficii suplimentare: exercițiile de anduranță, antrenamentele de forță musculară și exercițiile de întindere.

Exercițiile de anduranță cresc rezistența fizică și e bine să fie făcute zilnic. Antrenamentul de forță musculară, care stimulează creșterea musculaturii, e suficient de trei-patru ori pe săptămână, fiindcă e indicată o zi de pauză după un astfel de exercițiu, pentru recuperare. Iar exercițiile de întindere pot fi făcute la finalul fiecărui exercițiu.

Exercițiile de anduranță includ orice formă de alergat, nordic Walking, cățărat, înot, aerobic, bicicletă sau orice formă de sport cu mingea. Ele întăresc sistemul cardio-vascular, de care depinde, de fapt, buna funcționare a întregului organism. Inima, fiindcă este un mușchi, trebuie antrenată continuu, astfel încât forța ei să fie susținută. Efectele în timp vor fi o scădere a pulsului la efort și în repaus, ceea ce înseamnă că inima va funcționa mai economic, iar asta are un efect pozitiv asupra longevității. Riscul de a dezvolta tensiune arterială, diabet și boli de inimă se reduce. În plus, exercițiile cardio, cum mai sunt cunoscute exercițiile de anduranță, stimulează producția de celule imune, astfel că sistemul imunitar va fi mai puternic. Capacitatea pulmonară va crește, iar asta înseamnă o oxigenare sporită a celulelor care, pentru a putea procesa această încărcare cu oxigen, vor crește producția de mitocondrii la nivel celular. Mitocondria este motorul celului noastre, iar asta înseamnă că ne vom simții mai energizați, mai activi și vom fi mai rezistenți.

Exercițiile de forță musculară folosind fie greutatea propriului corp, fie greutăți, cresc puterea mușchiului, prin urmare și capacitatea lui de a susține scheletul și postura. Foarte importanți sunt mușchii abdominali și cei ai spatelui, pe ei îi folosim cel mai puțin în mișcarea noastră de zi cu zi, dar slăbiciunea lor sunt cauza problemelor de spate și de postură care vin o dată cu înaintarea în vârstă.

Fasciile sunt niște foițe care acoperă organele, inclusiv muschii și care, dacă nu sunt lucrate, se lipesc, dând tot felul de dureri și neplăceri. Pentru a preîntâmpina asta, e nevoie de exerciții regulate de întindere musculară pentru a spori flexibilitatea corpului. Prin exercițiile de întindere se obține o creștere a flexibilității articulațiilor, tendoanelor și fasciilor musculare. Un mușchi întins se regenerază mai repede, la fel și produșii reziduali vor fi eliberați mai ușor. Cu timpul musculatura devine mai suplă și mai rezistentă. Totodată relaxează musculatura și sistemul nervos după un antrenament, de accea se recomandă a fi făcute la încheierea exercițiilor.

Și eu, ca mulți alții, stau destul de prost cu timpul. La sală am fost maxim 30 de minute în viața mea, problema mea majoră e timpul pe care l-aș irosi pe drumul dus-întors și pe care l-aș putea umple cu mișcare, dar și probleme de ordin organizatoric, ca supravegherea copiilor.  Dar prefer oricum mișcarea în natură, iar  când am timpul necesar alerg sau mă plimb. Altfel, mă rezum la niște exerciții cardio, pilates sau yoga pe care le iau de pe you tube și mă străduiesc să merg mult pe jos, iau mereu scările, biroul unde lucrez e la etajul cinci așa că urcatul scărilor a devenit antrenamentul meu de dimineață, și măcar o stație de autobuz o iau la pas. Știu că planul meu de antrenament nu e optimal, un antrenament susținut ar fi sigur mult mai eficient, dar încerc să obțin cât mai mult din resursele pe care le am. Mișcarea e eficientă atâta timp cât e făcută cu plăcere și nu devine ea însăși un stres în plus și un alt motiv de frustrare. Așa că mă axez pe consecvență. Ideea nu e să fim perfecți, ci sănătoși și să ne simțim bine.




sursă foto: unsplash.com

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

niște lucruri nu prea bune pe care le am de spus despre produsele lactate

cum ne influențează ce și cât mâncăm vârsta biologică

de ce nu funcționează dietele