ce se întâmplă cu hormonii noştri

    


Pubertate precoce, tulburări de ciclu menstrual, endometrioză, multe cupluri tinere care se confruntă cu probleme de fertilitate, tot mai multă depresie, boli autoimune, cancer. Sigur ați observat și voi amploarea acestor condiții de sănătate în societatea noastră, iar mie mi-e greu să mă abțin și să nu vorbesc despre ele, fiindcă le văd zi de zi în practica mea.

Cercetările multor oameni deștepți din lumea asta au arătat că una dintre cauzele corelate acestor probleme este un dezechilibru hormonal, mai precis un exces de estrogen.

Hormonii sunt un fel de mesageri chimici care ajută corpul să-și regleze diferitele procese. Avem hormoni de stres, care adaptează funcțiile corpului pentru o reacție adecvată condițiilor de pericol și cresc tensiunea arterială și frecvența cardiacă, alții scad inflamația, unii hormoni controlează metabolismul proteinelor, glucidelor și grăsimilor, alții reglează sistemul nervos, buna funcționare a organelor și funcțiilor sexuale, dezvoltarea normală a creierului și organelor la făt și copil, și multe altele. Secreția fiecărui hormon este controlată foarte precis de glandele endocrine. Hipotalamusul, hipofiza, glanda pituitară, tiroida și supratiroidele, pancreasul, glandele suprarenale, ovarele și testiculele sunt glandele care secretă hormoni,  și chiar dacă ei se află în circuitul sangvin, fiecare hormon influențează doar țesuturile pentru care a fost creat. Acolo, în țesuturi, ei se leagă de un anumit receptor specific, așa cum o cheie se potrivește într-o anumită broască și transmite celulelor mesajul care determină acțiunea lor specifică. Unii hormoni afectează doar un organ sau două, alții pot influența tot organismul.

Hormonii se găsesc în sânge în cantități foarte mici, de ordinul picogramelor și nanogramelor, asta ca să ne facem o idee despre  puterea pe care o au, dar și faptul că ei pot fi destul de ușor scoși din echilibru.

Trăim într-o lume suprapoluată, știm asta cu toții. Fructele și legumele pe care le mâncăm sunt contaminate cu pesticide, industria creșterii animalelor este orientată doar pe profit, fără pic de responsabilitate în ceea ce privește sănătatea consumatorului și amprenta nimicitoare pe care o lasă asupra mediului,  animalele sunt stimulate și suprastimulatr cu hormoni de creștere și hormoni sexuali pentru a da și mai multă carne și și mai mult lapte, alimentele pe care le consumăm sunt pline de aditivi alimentari, zahăr, E-uri, e tot mai mult plastic peste tot, aerul pe care îl respirăm e plin de noxe. Iar noi înghițim toate astea, zi de zi, toată viața. Și să nu uităm și de pilulele anticoncepționale, care le sunt prescrise fetițelor la vârste din ce în ce mai tinere.

Încă de prin anii 1970 sunt studii care  dovedesc faptul că suplimentarea estrogenilor pe cale orală creşte riscul de cancer uterin. Și multe alte studii care concluzionează că estrogenul poate fi cauza unor diverse forme de cancer cum este cel de sân, ovarian, endometrial, de colon și pancreas,  limfom non-Hodgkin, leucemie sau melanom.

Multe din problemele noastre de sănătate sunt cauzate de un exces de estrogen, care se face simțit și atunci când valoarea lui în sânge este de fapt normală, dar nivelul de progesteron este deficitar. Și cum să nu fie astfel când, prin ceea ce mâncăm, respirăm, atingem, atentăm în permanență la echilibrul nostru hormonal.

Există un fel de substanțe chimice care arată la fel ca și estrogenul, dar nu sunt nici pe departe așa ceva, și totuși, se pot atașa de receptorii de estrogen din țesuturi, cauzând astfel un exces de estrogen. Aceste substanțe chimice se numesc xenoestrogeni, ele imită estrogenul și sunt exact acele substanțe care ne contaminează viața: pesticidele, aditivii alimentari, substanțele care se găsesc în soluțiile de curățat din gospodărie, plasticul, aditivii din produsele de îngrijire.

Aceste chimicale sunt depozitate de corpul nostru în celulele adipoase, tocmai pentru a împiedica ca ele să ajungă prin circuitul sangvin în creier, unde ar cauza stricăciuni mari. Știm că celulele adipoase au o viață foarte lungă, astfel că ele pot rămâne în acele țesuturi toată viața, provocând o inflamație continuă ( încercarea corpului de a scăpa de ele), care în timp poate genera boli severe, așa cum am amintit mai sus.

Unii xenoestrogeni pot induce proliferarea celulară, adică o înmulțire anormală și haotică a celulelor, alți xenoestrogeni stimulează producerea de noi vase sangvine acolo unde ele nu ar trebui să existe, dar sunt exact ceea ce celulele tumorale au nevoie ca ele să crească și să se răspândească, iar alții par să distrugă ADN-ul. Problema este că biodisponibilitatea xenoestrogenilor în sânge este mai mare decât cea a estradiolului, ceea ce înseamnă că pot avea un efect negativ mai mare asupra corpului față de estrogenii naturali.

Practic, aceste chimicale sunt peste tot, în mâncare, apă, aerul pe care îl respirăm, lucrurile pe care le atingem, iar asta face ca noi să fim expuși toată viața la ei. Copiii sunt, din păcate, cei mai vulnerabili, pentru că ei sunt afectați de efectul lor nociv exact în timpul perioadei de creștere și dezvoltare. Din păcate, manifestările pot apărea uneori doar la vârsta adultă, chiar dacă expunerea s-a produs în viața intrauterina.

Cum știm că și bărbații au estrogen, aceasta este o problemă care îi poate afecta și pe ei în egală măsură. Studiile au arătat că bărbații infertili au niveluri mult mai mari de contaminare decât bărbații fertili.

Simptomele excesului de estrogen nu sunt deloc specifice. În cartea "Echilibrul hormonal. Un ghid al femeilor pentru a-și restabili sănătatea și vitalitatea" a dr. Carolyn Dean,  am găsit listate multe dintre ele: oboseală, tensiune,  confuzie, tulburări de somn și dureri de cap, tulburări de memorie, tremor, anemie, tulburări digestive sub forma balonărilor sau constipație, dureri articulare și musculare, infertilitate, infecții urinare, probleme de prostată, răceli frecvente, otite, eczeme, palpitații, astm, tensiune arterială.

Pare că suntem bombardați din toate părțile cu acești falși estrogeni. Dar, așa cum spun de fiecare dată, noi suntem cei care, prin alegerile noastre, ar trebui să decidem mediul din care vrem să facem parte și să nu lăsam mediul să determine într-un mod fatidic viața noastră.

Mai întâi începem cu mâncarea. Ea ar trebui să fie organică și săracă în grăsimi animale. Aceste chimicale sunt depozitate de corp preponderent în grăsime. La fel se întâmplă și în corpul animalelor. Toate  pesticidele, apa poluată și antibioticele pe care ele le consumă sunt depozitate în grăsimea lor, iar de acolo ajung direct în corpul nostru.

Apoi, e importantă calitatea apei pe care o bem. Există filtre care elimină pesticidele, clorurile, nitriții, azotații, impuritățile microbiologice și alte chestii care nu ar avea ce căuta în apa potabilă. Eu folosesc de vreo doi ani un filtru cu osmoză inversă și remineralizare.

Fiți pretențioși cu ceea ce băgați în corpul vostru, nu fumați, evitați alcoolul în exces, fiți selectivi inclusiv cu medicamentele pe care le înghițiți. Evitați luatul preventiv de antiinflamatoare și antialgice, de pilule contraceptive, antihistaminice, și luați-le doar atunci când este absolut necesar.

Un lucru pe care l-am învățat în urmă cu mulți ani este să citesc etichetelor produselor. Evit astfel tot felul de aditivi, E-urile, îndulcitorii artificiali, care nu fac decât să încarce și mai mult corpul nostru, bombardat oricum cu prea multe și de toate. Dacă o denumire de pe etichetă nu mi-e cunoscută, nu cumpăr. La fel fac și cu produsele care au etichete lungi, cu tot felul de denumiri stranii. Zahăr procesat nu folosesc de foarte mulți ani, îndulcesc cu miere, curmale, sirop de arțar sau zahăr de cocos.

În ceea ce privește soluțiile de curățat, sunt recomandate produsele organice, tigăile de gătit din aluminiu sunt și ele de evitat, la fel și ambalajele de plastic, mai ales expunerea lor la oscilații de temperatură.

Apoi, contează și ce punem pe piele prin produsele cosmetice pe care le folosim, fiindcă pielea are o capacitate de absorbție foarte mare, iar toți acești aditivi vor ajunge în circuitul nostru sangvin.

Eliminarea toxinelor se face la nivelul intestinului, rinichilor, pielii și plămânilor. Dacă ne îmbunătățim flora intestinala printr-un aport crescut de fibre (salata înainte de masă de care v-am povestit aici ) și eventual un probiotic, tranzitul intestinal va funcționa regulat, ceea ce se traduce printr-o eliminare adecvată a toxinelor pe această cale.

Închei din nou așa: Orice schimbare ne îndeamnă să ieșim din zona noastră de confort, iar asta e un lucru bun. Atunci când reușim să pășim mai departe de linia limitelor noastre, devenim conștienți de forța din noi și de faptul că toate alegerile pe care le facem în viață sunt în puterea noastră. Că nu suntem victime, ci noi deținem autoritatea deciziilor ce privesc viața noastră. 

Când ajungem să conștientizăm acest lucru atunci știm că suntem mai presus de viciile și obiceiurilor noastre. Avem nevoie doar de o țintă. Iar pentru a ajunge la ea, nu trebuie decât să rămânem perseverenți și loiali alegerilor noastre.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

cu glicemia la dresaj

Hipocrate știa deja