Celebritatea nu te scapă de durere. Două autobiografii.

 


Lumina perfectă a  reflectoarelor, hainele strălucitoare, zâmbetele atent studiate...toate creează un miraj care ne face să credem că viața artiștilor sau a persoanelor publice, cei pe care-i vedem mereu la televizor sau în filme, este mai tot timpul formidabilă. Doar că, oricât de strălucitoare pare această lume, ea nu poate fi  photoshopată decât la suprafață. Ceea ce se ascunde sub piele și se reflectă în oglindă atunci când blitzul aparatului dispare, când nu mai e nevoie de zâmbetul perfect și de postura impecabilă, nu este întotdeauna o viață de vis. Este o viață cu suișuri și coborâșuri, uneori cu traume cărate din copilărie, multe cicatrizate deja și care-și preling mai apoi tentaculele în viața de adult. 

Mi-au picat în mână două biografii. Foarte bine scrise și uneori, dureros de oneste. Open a lui Andre Agassi si Inside Out a lui Demi Moore, sunt ca două radiografii ale unor suflete zbuciumate, ca o sternotomie publică, în care li se permite tuturor să arunce o privire. O asumare pe care o admir, fiindcă știu că nu-i un lucru ușor. Nicicând nu e confortabil să fii vulnerabil, dar e o mare ușurare să-ți dai voie să fii liber, să lași la o parte artificiile prin care creionăm perfecțiunea și să fim sinceri, cât mai aproape de adevărul din noi.

Sunt două cărți captivante, care m-au ținut în gardă și nu mi-au dat liniște până nu le-am terminat.


Open, biografia lui Andre Agassi e considerată de revista Time una dintre cele mai bune autobiografii sportive a tuturor timpurilor. Și chiar este. Fascinantă, remarcabilă, în unele locuri plină de candoare. Deși numele nu-i apare pe copertă, cartea a fost scrisă de J.R. Moehringer, un prieten apropiat al lui Andre Agassi, după înregistrările pe casete ale tenismenului.

Surpriza cea mai mare a fost să aflu că, acest lider mondial al tenisului profesionist, câștigător a opt turnee de Mare Șlam, a urât tenisul. A fost un conflictul sufletesc pe care l-a purtat cu el toată cariera, un protest sau o adversitate care s-a conturat ca o revoltă împotriva unui tată dominant, care l-a împins spre tenis și care și-a proiectat propria ambiție de a realiza performanță, în cel mai mic dintre cei trei copii ai săi. A fost un conflict continuu între talentul lui incredibil si dorința de a ieși de sub dominația tatălui. Aici și-a avut plecarea si  rebeliunea lui adolescentină, o căutare continuă a propriei identități. 

Ceea ce am admirat, a fost intuiția de a se lăsa înconjurat de oameni care i-au fost mai întâi prieteni și care s-au conglomerat treptat in ceea ce a devenit echipa din spatele lui.  Cu toate că jocul lui a fost îngreunat de problemele lui de sciatică și spondiloză, talentului său i s-a suprapus și o foarte mare determinare, alături de dorința de a se perfecționa continuu. 

Agassi vorbește și despre mariajul de doi ani cu actrița Brooke Shields, dar mai ales despre pasiunea lui pentru Steffi Graf, o iubire neîmpărtășită pe care a purtat-o în suflet mai mulți ani. S-a ținut tare Steffi Graf, asta până în 1999, când a cedat avansurilor, iar povestea lor de dragoste a luat o formă concretă. E multă gingășie dar și autoironie când vorbește despre ea și despre cei doi copii pe care-i au acum împreună. 



Inside Out, memoriile lui Demi Moore, la rândul lor un Bestseller New York Times, este o poveste despre supraviețuire, succes, resemnare, învățare. Relația instabilă dintre părinții ei, relația tumultoasă cu mama ei, copilăria nestatornică în care de multe ori a fost nevoită să preia rolul de adult, abuzurile, au deschis răni dureroase în copilul Demi, care s-au transformat mai târziu în cicatrici rugoase, care i-au marcat profund și viața de adult. De-aici a pornit permanenta neîncredere în ea, problemele de imagine cu propriul corp, teama de eșec, de a nu fi o mamă bună, o soție suficientă, o actriță talentată. Tot cicatricile astea au transformat-o într-o femeie nesigură care, din teama de a nu fi abandonată, a dezvoltat o dependenta față de bărbații din viața ei. Cartea a creat ceva vervă la momentul apariției, având în vedere fosta ei relație cu Ashton Cutcher. 

Fraza cea mai puternică după părerea mea și care s-a desprins ca o chintesenţă a întregii traume a fost : Cum se simte să fii vândută pentru prestații sexuale de propria ta mamă pentru 500 de dolari?( How does it feel to be whored by your mother for five hundred dollars?) 

Din păcate, cartea nu este încă tradusă în limba română, dar o puteți citi în limba engleză. Merită.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

niște lucruri nu prea bune pe care le am de spus despre produsele lactate

cu glicemia la dresaj

ce se întâmplă cu hormonii noştri