Celebritatea nu te scapă de durere. Două autobiografii.
Lumina perfectă a reflectoarelor, hainele strălucitoare, zâmbetele atent studiate...toate creează un miraj care ne face să credem că viața artiștilor sau a persoanelor publice, cei pe care-i vedem mereu la televizor sau în filme, este mai tot timpul formidabilă. Doar că, oricât de strălucitoare pare această lume, ea nu poate fi photoshopată decât la suprafață. Ceea ce se ascunde sub piele și se reflectă în oglindă atunci când blitzul aparatului dispare, când nu mai e nevoie de zâmbetul perfect și de postura impecabilă, nu este întotdeauna o viață de vis. Este o viață cu suișuri și coborâșuri, uneori cu traume cărate din copilărie, multe cicatrizate deja și care-și preling mai apoi tentaculele în viața de adult.
Mi-au picat în mână două biografii. Foarte bine scrise și uneori, dureros de oneste. Open a lui Andre Agassi si Inside Out a lui Demi Moore, sunt ca două radiografii ale unor suflete zbuciumate, ca o sternotomie publică, în care li se permite tuturor să arunce o privire. O asumare pe care o admir, fiindcă știu că nu-i un lucru ușor. Nicicând nu e confortabil să fii vulnerabil, dar e o mare ușurare să-ți dai voie să fii liber, să lași la o parte artificiile prin care creionăm perfecțiunea și să fim sinceri, cât mai aproape de adevărul din noi.
Sunt două cărți captivante, care m-au ținut în gardă și nu mi-au dat liniște până nu le-am terminat.
Inside Out, memoriile lui Demi Moore, la rândul lor un Bestseller New York Times, este o poveste despre supraviețuire, succes, resemnare, învățare. Relația instabilă dintre părinții ei, relația tumultoasă cu mama ei, copilăria nestatornică în care de multe ori a fost nevoită să preia rolul de adult, abuzurile, au deschis răni dureroase în copilul Demi, care s-au transformat mai târziu în cicatrici rugoase, care i-au marcat profund și viața de adult. De-aici a pornit permanenta neîncredere în ea, problemele de imagine cu propriul corp, teama de eșec, de a nu fi o mamă bună, o soție suficientă, o actriță talentată. Tot cicatricile astea au transformat-o într-o femeie nesigură care, din teama de a nu fi abandonată, a dezvoltat o dependenta față de bărbații din viața ei. Cartea a creat ceva vervă la momentul apariției, având în vedere fosta ei relație cu Ashton Cutcher.
Fraza cea mai puternică după părerea mea și care s-a desprins ca o chintesenţă a întregii traume a fost : Cum se simte să fii vândută pentru prestații sexuale de propria ta mamă pentru 500 de dolari?( How does it feel to be whored by your mother for five hundred dollars?)
Din păcate, cartea nu este încă tradusă în limba română, dar o puteți citi în limba engleză. Merită.
Comentarii
Trimiteți un comentariu