cum ne susținem sănătatea și de la exterior spre interior




Când vorbim despre sănătate și frumusețe, de obicei ne orientăm spre mâncare. Cam despre asta am tot vorbit și eu până acum. E, fără îndoială, cel mai important aspect, dar nu singurul. Sănătatea noastră este influențată și de felul în care reușim, sau nu, să eliminăm reziduurile din corp. Dar ghiciți ce? Și aici putem face ceva pentru a contribui activ în a ne ajuta corpul să scape de toate resturile care îl încarcă.

De ce e atât de importantă eliminarea? Pentru că, dacă produșii reziduali din corp (cei care rămân în urma digestiei, a proceselor de ardere din organism, poluanții pe care îi inhalăm din aer sau din produsele casnice pe care le folosim și multe altele) nu sunt eliminați eficient, aceștia ajung să stagneze în corp. Pe durată mai lungă de timp, această acumulare de toxine ne face greoi, ne obosește corpul și mintea, ne îmbătrânește pielea,  ne încarcă cu kilograme în plus și ne îmbolnăvește.

Eliminăm tot ceea ce corpului nostru nu-i mai priește prin colon, rinichi, piele și plămâni. Iar pentru ca această funcție, fiziologică de altfel, să aibă loc fluid și regulat, este importantă buna funcționare a sistemului nostru circulator și limfatic. În stare ideală, această eliminare are loc fără probleme. Doar că felul în care a ajuns să arate hrana noastră, grăsimile prea multe pe care le consumăm, prea multă mâncare goală, secătuită de nutrienți, insecticidele, pesticidele și toți poluanții din apă, aer și produsele cosmetice pe care le folosim, ne suprasolicită, iar eliminarea lor corespunzătoare poate fi o adevărată provocare.

Despre cum să contribuim la optimizarea ei prin intermediul mâncării, am tot vorbit. Hidratarea corespunzătoare e și ea foarte importantă, puritatea apei pe care o bem nu este deloc de neglijat. Dar mai este încă ceva ce putem face de la exterior pentru a a avea efect în interior. Pentru asta, trebuie să ne ocupăm puțin și de sistemul nostru limfatic.

Nu știu de ce, dar multă lume nu-l prea bagă în seamă, chiar dacă îl putem considera un al doilea sistem circulator al nostru, iar rolul lui este acela de a ne menține pe noi sănătoși. El are splina, timusul, apendicele, amigdalele și adenoidele, nodulii limfatici și o rețea întreagă de vase limfatice ramificate în tot corpul, paralele vaselor de sânge, în componența lui, iar funcționarea lui nu e corespunzătoare, noi nu putem elimina toxinele, nu putem face față bacteriilor, virușilor și ciupercilor cu care corpul nostru intră în contact și, totodată, nu ne putem regla cantitatea de lichide din țesuturi. Este interesant faptul că el nu funcționează ca urmare a acțiunii directe a inimii noastre, așa cum se întâmplă cu sistemul nostru circulator ci, mai degrabă, ca rezultat al forței gravitaționale și al contracțiilor musculare. Prin urmare, prin anumite tehnici de manipulare a țesutul muscular, noi ne putem ajuta și stimula sistemul limfatic.

Unul dintre cele mai benefice practici pentru susținerea detoxifierii corpului prin antrenarea sistemului limfatic este masajul. Nu trebuie să fie ceva sofisticat ca tehnică și durată, se poate face acasă și ia între cinci, maxim zece minute.

Întâi începem cu un periaj uscat. Durează maxim 2 minute, dar are o mulțime de beneficii pentru întregul corp. Activează înlăturarea celulelor moarte de la suprafața pielii, dându-i un aspect mai tânăr și stimulând producerea de noi celule, îmbunătățește circulația sangvină și stimulează drenajul limfatic, ajutând eliminarea toxinelor. În plus, fiindcă pielea este infiltrată cu o mulțime de terminații nervoase (ceea ce o face să fie cel mai larg organ senzitiv al nostru), prin periaj și masaj stimulăm toate aceste terminații nervoase, iar asta ajută și la calmarea și regenerarea sistemului nostru nervos.

După ce am exfoliat pielea prin periajul uscat, urmează masajul. În medicina ayurvedică există o practică numită abhyanga, pe care o putem integra zilnic în programul nostru și care are ca efect revigorarea și îmbunătățirea aspectului pielii și a tonicității musculare. Prin practicarea ei zilnică ne îmbunătățim circulația și stimulăm astfel procesul de detoxifiere.   

Abhyanga e ideal de practicat dimineața, dar dacă timpul este foarte comprimat în prima parte a zilei, găsim sigur cinci minute seara pentru ea. Avem nevoie de un ulei de corp. Poate fi de cocos, susan, shea sau oricare altul, în funcție de preferințe. Încălzim puțin uleiul ținându-l sub apă fierbinte câteva minute. Îl aplicăm apoi pe corp masându-l începând cu picioarele în direcția inimii. Putem aplica și o ușoară presiune cu palmele și degetele în zonele mai sensibile ca torace, inimă, abdomen. Când masăm abdomenul, o vom face prin mișcări circulare de la dreapta spre stânga, astfel încât să stimulăm și tranzitul intestinal. Masăm apoi brațele, fața, gâtul, tălpile și mâinile. Iar dacă plouă cu timp peste noi, putem masa și scalpul. După procedeul ăsta, putem alege să facem sport sau putem intra direct sub und duș fierbinte. Asta ajută uleiul să intre în piele, hrănind-o astfel, iar prin stimularea circulației datorită masajului, ajută la eliberarea toxinelor. În duș, folosim săpun sau gel de duș doar pentru axile și părțile intime, lăsând restul pielii să absoarbă uleiul.

Aflați sub duș, mai putem da un imbold în plus sistemului nostru circulator, alternând dușurile reci cu cele fierbinți, având grijă să terminăm mereu cu un duș rece. Procedeul acesta stimulează circulația activându-ne metabolismul, îmboldind mobilizarea rezidurilor la nivel limfatic și îmbunătățind eliminarea lor,  are un efect tonifiant și revigorant. E faină de tot senzația cu care rămânem.

Pe lângă toate astea e importantă mișcarea. Nu-i musai să mergem la sală  sau să alergăm cu orele. Din contră chiar, sportul prea solicitant stresează organismul. Dar putem integra zilnic mișcarea în viața noastra plimbându-ne  pe jos, urcând scări, lăsându-ne purtați în jocul copiilor noștri. Putem face yoga, fiindcă sunt mișcări fluide care stimulează sistemul limfatic și tonicizează corpul. Exercițiile Pilates sau câteva minute de cardio pe zi sunt și ele o alternativă bună.

Respirația eficientă are efect relaxant asupra corpului. În plus, inspirul și expirul profund acționează ca o pompă pentru sistemul limfatic, ceea ce poate ajuta la mobilizarea toxinelor prin limfă. Prin exerciții regulate de respirație ajutăm la oxigenarea eficientă a celulelor și țesuturilor și precum și la o mai bună distribuire a nutrienților la nivel celular.

Mișcarea e importantă, ne drenează corpul, dar el se regenerează în repaus, în timpul somnului. În aceste ore din noapte, el are timp să se ocupe de creșterea celulelor musculare, repararea țesuturilor, sinteza hormonilor de creștere și a altor hormoni, unii dintre ei fiind produși doar în timpul somnului, de sinteza proteinelor, regenerarea celulară, dar și de dirijarea produșilor reziduali și a toxinelor spre organele prin care ele vor fi eliminate la exterior dimineața, după trezire. Iar ca organismul nostru să poată realiza îndestulat toate aceste funcții în timpul somnului, e important să-i dăm suficient, atât cât are nevoie și să fie un somn de calitate.

Stresul și toxinele se acumulează constant la nivelul corpului și minții nostre. Trăim parcă gonind continuu, iar toxinele nu le putem evita complet, fiind ascunse peste tot, în aer, mâncare, produsele cosmetice și de menaj pe care le folosim, în hainele noastre. Dar le putem diminua, devenind conștienți de alegerile pe care le facem când decidem ceea ce punem în și pe corpul nostru. Sau la ritmul în care ne trăim viața. Singurii care dețin volanul pe drumul ăsta suntem noi înșine.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

niște lucruri nu prea bune pe care le am de spus despre produsele lactate

cu glicemia la dresaj

ce se întâmplă cu hormonii noştri